Bild av Martina

Martina är kommunikatören som tänker försätta berg

”Jag är mycket för det här med mänskliga rättigheter och rätten att kunna läsa och förstå information. Tillgänglighet är lagstadgat inom offentlig verksamhet och något jag skulle vilja se att alla medarbetare i projekten arbetar aktivt med.

Martina blev tipsad om att söka till projekten eftersom hon har dubbel kompetens.

”Jag är många saker, några exempel är journalist, gudmor, faster, vän, syster, fru och extraförälder. I det här sammanhanget är jag framför allt egenerfaren och har också arbetat som kommunikatör och redaktör i många år. Det här är mitt tredje ESF-projekt.”

Martina Kopra vet hur man arbetar för att minska stigma och skam som ofta förknippas med psykisk ohälsa genom sin roll som ambassadör för regeringsuppdraget Hjärnkoll.

”Jag har över 15 års erfarenheterfarenhet att föreläsa, intervjuas av press och vara representant för personer som upplevt det jag har. Jag har själv diagnoserna ADHD och bipolär sjukdom, vilket är en tillgång eftersom jag representerar några av våra målgrupper i projekten.”

Nu ska hon bidra till att synliggöra målgruppen i vidare mening genom att vara en del av kommunikationsgruppen för Lumena och Conecto. Som erfaren journalist ska hon ge röst åt våra deltagare.

Martina gillar att projektet innebär att det går att arbeta lite utanför ordinarie verksamhet.

Att vara egenerfaren har gett henne viktiga erfarenheter om samverkan mellan myndigheter och kommunen, liksom många personer i projektet Lumena har.

”Jag har själv valsat runt en del och tror att jag kan bidra med dubbelkompetens- dels med kommunikationen i Lumena och Conecto, dels utifrån deltagarperspektivet.”

Martinas främsta uppgift är att ta fram en vettig digital plattform som är tillgänglig för alla målgrupper i Lumena och Conecto. Hon hoppas också kunna vara ett bra bollplank åt sina kollegor i projektet.

”Min främsta drivkraft är att jag är mycket för mänskliga rättigheter, jämställdhet och människors rätt att påverka sina egna liv. Det är lagstadgat och vi i projekten behöver föregå med gott exempel. Min förhoppning är att det går att implementera i ordinarie verksamhet efter projektslut.

”Jag har en stor förhoppning om att kunna vara med och påverka arbetssätt och metoder i en myndighetsvärld där olika regelverk ofta krockar. I en värld som inte alltför sällan skapar stress, oro och en känsla av maktlöshet och där den som söker stöd inte heller alltid blir sedd och hörd. Jag vill arbeta för att det ska finnas individuellt anpassade lösningar för att människor ska kunna få och behålla ett arbete. Vi behöver vara kreativa och se kompetens hos människor snarare än att se personer som en belastning i samhället”, säger Martina.

”Jag är analytisk, nyfiken, modig och inkännande, vilket är styrkor jag använder mig av för att projektet ska lyckas. Målet är att försätta berg. Jag hoppas myndigheter, kommuner och Regioner kan arbeta prestigelöst framöver och se medborgare som tillgångar och inte belastningar.”

När Martina inte jobbar ägnar hon sig mycket åt återhämtning. För henne innebär det att vara extramatte åt en Staffordshire bullterrier och snöa in på sina specialintressen.

”Just nu hänger jag rätt ofta i olika communitys som benar ner det amerikanska rättssystemet. Jag är extra intresserad av förmyndarskap i staten Kalifornien sedan 2009. Jag och maken hjälper också till att driva ett barnhem i egen regi i Kamerun sedan några år tillbaka, vilket har gett och ger oss erfarenheter och minnen för livet.”

pt

Skip to content